Annonce

Sådan vedligeholder du din frisørsaks!

Sådan vedligeholder du din frisørsaks!
14. marts 2016 bal@freemindsmedia.com
Vedligehold din frisørsaks

14. marts 2016

Sådan vedligeholder du din frisørsaks!

14. marts 2016

Frisørsaksen er blandt frisørens allervigtigste arbejdsredskaber i dagligdagen. Men en frisørsaks i dag er mere følsom, end de var tidligere, bl.a. fordi såvel udformningen af frisørsaksen som bladene er blevet finere i et forsøg på at optimere skarpheden og ikke mindst for at kunne klippe renere. Men som alle andre redskaber, kræver en saks vedligeholdelse! ”Faktisk er det skræmmende så lidt frisører generelt gør for at holde deres frisørsaks ved lige”, lyder det fra Ole Larsen fra Dream Cutters, og sker det ikke, bliver frisørsaksen hurtigt sløv og ubrugelig.

Vedligeholdelse af frisørsakse
”Indstil din frisørsaks, giv den olie, brug en chamoise og et alkoholbaseret rengøringsmiddel
til metal. Overholdes disse fire regler, kan du forlænge din saks’ levetid med flere år, mener Ole Larsen. Han foreslår, at man gør det til en god vane at bruge tre minutter på sine frisørsakse hver morgen før man går i gang med at arbejde.
”Det er faktisk et præcisionsinstrument, man arbejder med, og det kræver alt andet lige vedligeholdelse for at virke optimalt!”

Indstilling af frisørsakse: Har en saks været skilt ad kan den løsne sig. Pludselig er den løs og bukker bare håret i stedet for at klippe det. Men frisørsaksen skal blot spændes, så klipper den igen. Også frisørsakse som ikke har været skilt ad/slebet skal indstilles ofte, og nogle frisørsakse løsner sig mere end andre ved brug. Når en saks er for løs, klipper den ikke optimalt. Skæret liver hurtigt slidt ned, og endvidere kan det give permanente skader på håndled, albuer, skuldre og nakke.

Sådan indstiller du din frisørsaks:
1. Hold frisørsaksen i den ene fingerring, så frisørsaksen peger op ad som kl. 12. (lodret).
2. Åben frisørsaksen ca. 40-45 grader med den anden ring, og lad frisørsaksen lukke af sig selv. Det andet blad skal stoppe af sig selv kl. ca. 5 min. i 12. – eller ca.½ cm. fra det andet blads spids. Lukker frisørsaksen helt er den for løs – spænd den lidt. Lukker den slet ikke af sig selv er den for stram – løsen den lidt.

Oliering af din frisørsaks: Det er utroligt vigtigt, at frisørsaksen ALTID er olieret ved og omkring skruen. Skruen kører sammen med det ene blad, når man klipper. Hvis frisørsaksen er tør indeni bliver snavs og hår fanget ved skruen. Det gør, at frisørsaksen kører dårligt, æggen bliver skæv og dermed sløv. Hvis en saks derimod bliver olieret dagligt vil den holde sig selv ren. Endvidere vil frisørsaksen generelt køre meget bedre, når den er olieret. Det tager 3 sekunder at oliere en saks: Åben frisørsaksen og giv en dråbe olie på indersiden af det ene blad helt op mod området med skruen. Olien vil selv fordele sig når frisørsaksen bruges.

Brug af chamoise: Med mange frisørsakse medfølger en ”pudseklud” – en chamoise, der typisk er af enten svineskind eller fåreskind. En chamoise bruges til at rette skæret op med. Når man efter noget tid synes, frisørsakse kan være lidt træge, skal der gang i chamoise’en. Man kan også gøre det til en vane at bruge den f.eks. en gang om dagen. Tør bladene af med et stykke køkkenrulle for at fjerne det værste snavs. Tør derefter det første blad af udvendigt med chamoisen, helt op mod skæret en 20-30 gange (pas på ikke at skære ind i chamoisen med bladet). Tør dernæst bladet af indvendig helt fladt mod chamoisen, én gang. Tør dernæst det andet blad af på samme måde.
NB. Chamoisen må IKKE bruges til andre formål.

Brug et alkoholbaseret rengøringsmiddel til metal: Der findes mange shampooer på markedet, der bl.a. indeholder silikone. Disse produkter skader frisørsaksene ved at danne en tynd hinde på frisørsaksen, og den kan ikke klippe. Hinden kan ikke fjernes med almindelig sæbe, men kun med et alkoholbaseret rengøringsmiddel til metal. ”Isopropylalkohol”, som kan købes hos materialisten, er effektivt. Påfør rengøringsmidlet et stykke køkkenrulle og tør frisørsaksens blade godt af.

ANNONCE