Annonce

Mette Hauge

Mette Hauge
11. november 2014 bal@freemindsmedia.com

11. november 2014

Mette Hauge – En rå balance

Unik og personlig. Sådan beskrives bedst Mette Hauges salon i Esbjerg. Ro og tid er kodeord, og så mener Mette, at det handler om at udfordre sig selv med sit håndværk. For udvikling er en hyldest til faget.

Mette Hauge har været tekniker, salgskonsulent og ansat frisør, men har fundet sin rette hylde som selvstændig.
Mette Hauge har prøvet rigtig meget inden for frisørfaget, indtil hun for nogle år siden gik ned med stress. Det blev begyndelsen på et nyt kapitel i hendes karriere.

Med saksen i hånden og stor glæde for og kærlighed til frisørfaget, valgte Mette Hauge i marts måned at åbne en salon i et helt unikt og meget smukt lokale i Esbjerg. Hun har været tekniker på Wellas kreative team i 6 år, salgskonsulent for såvel Sebastian og Colomer Danmark og ansat frisør. Men nu gælder det selvstændigheden.

Ro og tid til hver enkelt kunde er alfa og omega for Mette i den nye salon, og hun har slet ingen ambitioner om at udvide, udbygge og blive større. Hun har lagt det stressede liv på hylden, og nu har hun det præcis, som hun gerne vil have det.

Stilen er rå, men det må ikke se ud som et billigt alternativ
Det handler om en rå balance, der ikke må se ud som om, man bare er løbet tør for penge.

Mette Hauge begyndte sin frisørkarriere sent
”Egentlig troede jeg, jeg skulle være tysklærer. Men da jeg stod med ansøgningen til seminariet i hånden, indså jeg, at jeg ikke kunne tilbringe resten af mit arbejdsliv med andre folks børn, og at jeg meget hellere ville arbejde med noget kreativt”. Og som så mange andre ting i Mettes liv, tog hun en spontan beslutning om at blive frisør i stedet. ”For hår er utroligt spændende som materiale”, siger hun.

Læs også: Jesper Dyrby – Vær tro mod dig selv og find passionen!

På frisørskolen drømte alle hendes klassekammerater om at blive selvstændige. Men ikke Mette. ”Jeg har altid gerne villet undervise og lave shows”, og allerede som elev fi k hun kontakt til Wellas kreative team. ”Da jeg var udlært, stod de og manglede en tekniker, og selv om de krævede mindst fem års erfaring og jeg havde syv måneder, fik jeg jobbet”. Mette blev tilknyttet Wellas studie i Århus, og hun beskriver det som både hårdt, udfordrende og vildt spændende at lave shows for frisører, klippe, farve og inspirere dem og teste farver og produkter.


”Det er lige præcis, som det skal være, og det er en kæmpe fornøjelse at gå på arbejde hver dag” siger Mette om hendes salon.

Mette tog en ‘frisør-pause’ og blev sælger
”Allerede i min elevtid fik jeg dog eksem på hænderne. Som tiden gik, kunne jeg ikke længere holde den nede med creme, og jeg besluttede, at jeg trængte til en ’frisør-pause’ – og så trængte jeg nok også til at være hjemme og putte mine børn – så jeg blev sælger hos Sebastian med mere almindelige arbejdstider og hele hænder igen, som bonus”.

Da Mette begyndte som sælger, anede hun, som hun selv smilende siger det, faktisk ikke hvad en kreditnota var. Men hun besluttede sig for, at det her job, ville hun være god til, og hun brugte sin viden som frisør og tekniker.

”Jeg talte samme sprog som frisørerne, og det var en stor fordel”. Og det gik over stok og sten, dengang i 2007, hvor der hverken var parallel- import eller nethandel, og danskerne havde penge til alt.

Efter Sebastian var Mette ansat hos Colomer som sælger indtil den dag, hun blev sygemeldt med stress. ”Og det var enden på min sælgerkarriere”, fortæller hun, og set i bagklogskabens klare lys, ved hun, at det, der til sidst knækkede hende, i princippet var hendes egne forventninger til sig selv.

Tilbage til frisørfaget
Efter ni måneder der hjemme, blev Mette ringet op af en salon i Esbjerg med spørgsmålet: ”Skal du ikke til at arbejde igen?”, og det sagde hun ja til. Idéen om egen salon begyndte at vokse, og på en måneds ferie i Thailand med familien, stillede Mette alle fordelene og ulemperne op for sig selv. ”Listen med fordele var længst, og da vi kom hjem, begyndte jeg at lede efter et lokale”. Lokalet, Mette fandt, er helt unikt. Selve lokalet har huset en herrefrisør igennem årtier. ”Der lå Ugens Rapport fra 1972, stole og kasseapparat var lige så gamle, og der var hverken toilet eller telefonstik”, fortæller Mette.

Hun valgte at satse på lokalet, og fik den gamle vognport, der lå ved siden af, med i lejemålet. Og pludselig gik det stærkt.

”Mange åbner jo en ny salon, så det er ingen verdensnyhed. Men jeg kunne ganske enkelt mærke, at det var lige her, jeg skal være”, fortæller Mette. Hun har skabt en salon, hvor det rå spiller op til det enkle, hvor stilen er helt unik og personlig. ”Det er lige præcis, som det skal være, og det er en kæmpe fornøjelse at gå på arbejde hver dag”. Kunderne er også vilde med indretningen. ”Jeg hører tit, ”kan du indrette sådan, så kan du nok også klippe hår”. Og Mette indrømmer gerne, at mange løsninger kunne have været 100 gange nemmere. Men hun har indrettet med hjertet, og for at salonen skulle føles rigtig for hende at være i.

Jeg skal præstere 180 pct.
Mette har med vilje valgt, at være alene i salonen, selv om det betyder, at hun selv skal stå for alt fra rengøring til vask og klipning.

”Jeg har også kaldt min salon mit navn, og alene det gør, at jeg skal præstere 180 pct. hver gang. Men jeg vil rigtig gerne frisørfaget, og jeg synes, det er fantastisk at få mulighed for at udvikle mig hele dagen – hver dag”. Netop på grund af sin baggrund kender Mette værdien af videreuddannelse, og således gør hun meget for at følge kurser på bl.a. Scene3, hvor hun netop har været på et intensivt 5 dages klippekursus med Tina Mackinder.

”Det handler om at udfordre sig selv med sit håndværk, og netop at blive ved med at udvikle sig er en hyldest til faget”, mener Mette.

For Mette er omdrejningspunktet at være tro imod sig selv. Jeg skal føle, at konceptet med min salon går i balance med mig selv”, beskriver hun.

Satser alt på salonen
 ”Faktisk føler jeg mig beæret og forkælet over at få lov til at bestemme alting selv”, siger Mette, og hun har besluttet sig for, at hun ikke vil under vise mere, men satse 100 pct. på salonen.

Allerede fra dag ét er det gået godt. ”Jeg troede, jeg skulle gå og tørre hylder af de første måneder, men det er gået rigtig fint fra dag ét. Jeg har fået mange flere kunder end forventet, og de kommer igen”, siger hun smilende. Mette tror selv, det hænger sammen med konceptet. ”Hos mig er de alene. Der er stille og rolig musik, og jeg tager mig kun af dem”.

I bund og grund mener Mette, frisørfaget handler om det gode hånd- værk. Men samtidig mener hun også, der er så mange saloner, at man er nødt til at skille sig ud.

”Min salon er indrettet til mig, og så er min drøm hele tiden at blive fagligt endnu dygtigere og skille mig ud på den front”. Lige fra begyndelsen lovede Mette sig selv, at hun ville holde fast i sine åbningstider, og det har hun gjort, så hun også får tid til familien.

En rå balance
Selve lokalet er gammelt og lidt højtideligt, men Mette har givet det et super råt look. Oprindeligt var der sænkede lofter og brune paneler fra 70’erne. Mette fi k lavet nye paneler i en gammel stil, der matcher ejendommens byggestil, det højloftede lokale og stemningen som står super flot til de helt rå murstensvægge. ”Inspirationen var vognporten og de buede vinduer, men det handler meget om at skabe en rå balance, så det ikke bare ser ud som om, pengene slap op”.


Tekst: Pia Finne
Fotograf: Jesper Skovlund Larsen

Denne artikel blev publiceret i Hair Magazine 5. udgave 2014.

 

Læs også: Jesper Dyrby – Vær tro mod dig selv og find passionen!
ANNONCE