Annonce

Ikoniske frisurer: 90’ernes hårstil

Ikoniske frisurer: 90’ernes hårstil
23. marts 2017 bal@freemindsmedia.com

23. marts 2017

1990’ernes hårstil

Det var back in the days. Mange af os husker 90’erne som en skøn tid. Vi så Beverly Hills på TV og råbte ”Girl Power” til højre og venstre. Stilmæssigt rockede vi platformsko, crop tops og chokerhalskæde. 90’ernes frisuretrends er mange og byder på nogle af de mest ikoniske og genkendelige. Vi tager her et dyk ned i den digitale revolution og sæbeoperaens årti, blandet med techno, hip hop og grunge.

Fyrerne i ’Nsync var alle engageret i deres hår. Tonsvis af gelé blev brugt af boybandet for at skabe tidens populære frisurer.
Fyrerne i ’Nsync var alle engageret i deres hår. Tonsvis af gelé blev brugt af boybandet for at skabe tidens populære frisurer.

Blonde krøller
Meget gelé og blonde striber ses sjældent på mænd i dag, men i 90’erne var frisuren en af de hotteste. Justin Timberlake, som var en del af boybandet N’sync, var en af trendsætterne med sine tydeligt definerede blonde krøller. Også bandets andre medlemmer var utroligt trendy med farvet hår og tjavset styling.

Gruppens stylist Monica Blount, som var med bandet verden rundt på turné, fortæller til Sophisticate, at medlemmerne var meget engagerede i deres udseende, især håret. Justin Timberlakes naturlige krøller voksede som ukrudt, og hver lok blev stylet for sig med rigelige produkter for at holde krøllerne på plads.

Store mængder hårgelé blev anvendt for at skabe looket. For dem, der ikke havde krøller som Justins, blev alternativet spikes, hvor der også blev brugt hårgelé for at holde håret højt. Op skulle det i hvert fald, og gelé var nøglen. I 90’erne skulle frisuren, trods stærke farver og tonsvis af produkter, se ud som du lige var stået op og slet ikke havde anstrengt dig det mindste.

Gwen Stefani med de såkaldte hair clumpings eller banu knots.

Buns, buns, buns
Der findes mange måder at sætte håret op i en knold på, og knolden har altid været en trend. I 90’erne var det små knolde i sektioner, som prydede modeverden, men også mere diskrete alternativer af små knolde.

Gwen Stefani, på billedet, blev set som en af 90’ernes store stilikoner. På billedet ses hun med små knolde i sektioner, også kaldet hair clumpings eller banu knots. Gwen havde ofte to knolde på toppen af hovedet, double buns, som er en af 2016 helt store trends. Miley Cyrus har omfavnet Gwens lidt mere vovede look, mens Ariana Grande er hoppet på trenden på en mere kommerciel måde.

Double buns er en enkel måde at style den trendy knold. Man opdeler håret i to sektioner og sætter knoldene højt oppe på hovedet. Sno håret og sæt det fast med hårnåle. Stilen kan også laves i to mindre knolde med halvdelen af håret frit. Knoldene må gerne være luftige og behøver ikke være så nøjagtige.

Læs også: The Rockin’ 50s

Fake cornrows med sommerfuglespænder
Var det tid til fest i 90’erne, var der mange, der gik all-in på baglænssnoet hår eller fake cornrows, som de også kaldes, gerne fæstet med sommerfuglespænder. Det tilbageredte hår er en styling, som let kan laves på egen hånd, hvilket var en stor faktor for dens succes i alle aldersgrupper. Man kunne derudover også kombinere den med både løst og opsat hår.

Sommerfuglespændet var størst blandt yngre piger, men sås også på den røde løber på både Tyra Banks og Hillary Duff. På billedet ser vi popidolet Lene Nystrøm fra Aqua med et klassisk 90’er look. 

De seneste års flettetrend har også involveret snoet hår, dog lidt blødere end i de vilde 90’ere. Hårsmykker er også en af efterårets store trends. Vi ser nu også flere, der bruger dyr, insekter og sommerfugle i glas og krystal som hårpynt.

Under Aquas storhedstid kunne man ofte se Lene Nystrøm med de såkaldte fake cornrows fastspændt med sommerfuglespænder.

Læs også: 70erne – mere end bare hippier

Elskede vi ikke alle Rachel?! Her ses hun med sin signaturfrisure i tv-serien Venner, 1995. “The Rachel”
Alle så Venner på TV, og Jennifer Anistons karakter Rachel Green havde frisuren, alle vil have. ”The Rachel”, som frisuren blev kaldt, er en frisure med etager i mange lag med tydelige highlights. Frisuren blev skabt af hårstylisten Chris McMillan til anden sæson af den populære serie. Kvinder over hele verden ville have det trendy look, men Jennifer selv var ikke begejstret for frisuren. Til Glamour Magazine skulle hun have sagt, at hun ikke kunne forstå, at frisuren kunne blive så populær.

– Helt ærligt, så kunne jeg ikke style den selv, sagde Jennifer i et interview med Glamour Magazine. Jeg havde brug for at have min hårstylist Chris McMillan ved mig hele tiden. Jeg er ikke selv god til at håndtere rundbørste og føn.

Til trods for Jennifer ikke selv kunne lide frisuren, er det en styling, som passer til mange kvinder. Opklipning i flere lag og highlights, som fremhæver ansigtets konturer, er trendy selv i dag, selvom overgangene er noget blødere end i 90’erne.

 Kurt Cobain var ikke bare et musikikon, men også et stilikon. Hans nye look med det uvaskede hår blev kendt som grunge.

Kurt Cobain var ikke bare et musikikon, men også et stilikon. Hans nye look med det uvaskede hår blev kendt som grunge.

Grunge
Som en modreaktion til 80’ernes yuppie-kultur, som handlede om det ydre og materielle, kom grungen i begyndelsen af 90’erne. Ikke at interessere sig for mode spredte sig i visse kredse, hvilket smittede af på håret.

Grungen var først en bevægelse, som handlede om anti-forbrug, men spredte sig til flere og flere og blev mere kommerciel. I midten af 90’erne lavede Marc Jacobs en kollektion inspireret af trenden, og Vouge lavede en serie under navnet Grunge & Glory med Naomi Campbell og Kristen McMenamy.

Den største frontfigur inden for grungen var Kurt Cobain fra Nirvana, som prydede både piger og drenge vægge på teenageværelset. Det siges, at hans nye look opstod, fordi han var for doven til at vaske sit hår. Om det er rigtigt eller ej, så var der mange, der brugte lang tid foran spejlet for at opnå det usoignerede udseende, så alle kunne se, hvor lidt de gik op i, hvordan de så ud.

I dag vender grungen stærkt tilbage på catwalks verden over, hvilket tydeligt kunne ses på årets modeuger verden over. Stilen er mere forfinet og bearbejdet i dag, men trenden er stadig tydelig

Tekst: Camilla Svensson (red. Kristine Larsen)
Foto: Getty Images

Denne artikel blev publiceret i 5. udgave af Hair Magazine, 2016.


ANNONCE