Annonce

Dani Abunar

Dani Abunar
28. november 2016 bal@freemindsmedia.com

28. november 2016

Dani Abunar – Stjernefrisør med store visioner

Hair Magazine har mødt stjernefrisøren Dani Abunar for at snakke om fokus, foretagende og fremtid. Dani har vundet utallige priser både nationalt og internationalt og driver Victor | Noblesse i Göteborg sammen med sin livspartner Marlene. Konkurrence er en stor del af virksomhedskulturen, hvilket har fremhævet både medarbejderne og salonens position i frisørbranchen.

Dani Abunar er den kreative frisør fra Småland, som har vundet utallige priser både nationalt og internationalt. I dag driver han salon Victor | Noblesse i Göteborg sammen med sin livspartner Marlene.

På Victor | Noblesse ved grønttorvet i Göteborg er der fuld fart på, da jeg kommer ind i salonen for at møde stjernefrisøren Dani Abunar. Dani selv står og ordner det sidste på sin kunde. Jeg slår mig ned i sofaen bag receptionen i mellemtiden. På bordet i loungeafdelingen står fire Color Zoom-statuetter fra årets konkurrence, og i midten ligger Danis bog Long Hair Couture. Dani Abunar er frisøren fra Småland, der blandt andet har vundet VM, EM, NM og SM og nu driver en af Sveriges førende frisørsaloner, Victor | Noblesse. Hvordan han kom ind på frisørbanen var mere en tilfældighed end et valg. Hans forældre ejede en herresalon, og Dani selv tænkte, at det var en smart vej at gå, da der altid er behov for frisører.

– Jeg havde ikke en direkte plan, da jeg begynde på frisørskolen. Jeg var ganske umoden. Mine forældre var frisører, så jeg troede, at jeg vidste, hvad det indebar, men egentlig havde jeg ingen idé. Jeg var absolut dårligst i min klasse det første halve år. Efter vi havde haft Joakim Roos på besøg en uge i skolen, gik det op for mig. Jeg forstod pludselig, hvad det handlede om, og så kom kreativiteten!

Dani Abunar, stjernefrisør og ejer af salon Victor Noblesse.
Fremgangen kan ses på resultatet. Siden Dani og Marlene overtog Salon Victor i 2011 er omsætningen blevet tredoblet og overskuddet er steget ca. 10 gange så meget.

Bryder sig ikke om janteloven
Danis forældre kommer fra Slovenien, det tidligere Jugoslavien, og Dani selv er født i Kroatien men flyttede med familien til Sverige i 1981. Han føler sig både svensk og ikke-svensk på samme tid, og janteloven har han ikke meget tilovers for.
– Ignorer janteloven! Hvordan havde samfundet været, hvis alle var støbt i samme form? Samtidig skal du ikke tro, at det kun er dig, der kan noget. Vi må klappe os selv på skulderen, når vi gør noget godt, men man skal ikke være kæphøj og træde på andre for at komme frem. Det handler om at få andre med sig på vejen.

Dani begyndte at konkurrere allerede i skolen, da han var med i junior-SM. Han var motiveret til at klare sig godt og satsede alt. Når hans venner var ude og feste, trænede Dani forskellige klippetekniker hjemme på sit værelse. At konkurrere gav ham selvtillid, hvilket han ikke havde som barn.
– Jeg blev altid mobbet som barn, da jeg kom fra et andet land og ikke kunne sproget. Det blev min virkelige drivkraft. Jeg gjorde det, jeg kunne for at beholde glæden og ikke miste modet i disse hårde år i skolen. Mine forældre, Franc og Marjana, var en stor støtte for mig og gav mig meget kærlighed og varme.

Dani Abunar, stjernefrisør og ejer af salon Victor Noblesse.

Dani Abunars bog Long Hair Couture.
Dani elsker glamour, luksus og avantgarde. I hans bog Long Hair Couture har han samlet syv af sine kreative kollektioner, og flere er på vej.

Wall of Fame
Da Dani er færdig med sin kunde, får jeg en rundvisning i salonen. Her arbejder 24 frisører, tre receptionister og Danis partner Marlene. Salonen er i tre plan, hvor det første rummer receptionen, shop, loungeafdeling og et antal klippestationer. Her hænger også salonens Wall of Fame, hvor vi blandt andet ser Victor Hulgaard, der grundlagde Salon Victor, Rolf Vollstedt, der grundlagde Salon Noblesse, Ulla-Britt Hedin, der har vundet SM hele syv gange og Anela Muminhodzic, der i løbet af sin karriere arbejdede i salonen og fik succes i branchen.

At konkurrencer er blevet en del af salonkulturen, er Danis fortjeneste. Han lægger stor vægt på at skubbe og hjælpe sine ansatte til at turde satse og tro på sig selv.
– Gennem hele min karriere har jeg mest fokuseret på min individuelle udvikling, men nu handler det meget mere om mine ansatte og os som salon. Jeg har øje for det og erfaring nok til at kunne give feedback, så jeg deler alt hvad jeg kan. Nogle synes, at jeg er en nørd, men det giver resultater. At vi konkurrerer så meget har løftet os og salonens varemærke både inden for branchen men også for kunderne, der også ser det. Vi har indtil videre klaret os godt i alle de konkurrencer, vi har stillet op i og håber at denne trend fortsætter.

På Victor | Noblesse hænger salonens Wall of Fame hvor anerkendte frisører, der i løbet af sin karriere har arbejdet i salonen.
På Victor | Noblesse hænger salonens Wall of Fame, hvor anerkendte frisører, der i løbet af sin karriere har arbejdet i salonen og har fået succes i branchen, hænger.

Kurser i egen salon
På andet plan står der endnu flere frisører og klipper og føntørrer på livet løs. Her findes også labbet, en afdeling hvor fokus ligger på make-up og shamponering, der er helt adskilt fra alt andet med glasdøre og dæmpet lys. På tredje og sidste plan har Dani og Marlene skabt et akademi med flytbare klippestationer, shamponering og en scene. He afholder de selv kurser og udlejer også lokalet til andre foretagende. Vi slår os ned i vær sin klippestol i akademiet.

Ekstremt rige kunder
I forbindelse med at Dani vandt VM-guld for landsholdet skete der meget på privatfronten og Danis motivation var i bund. Han bestemte sig for at ændre sin livssituation og flyttede derfor til London for at prøve lykken. I vinduet på en luksussalon i varehuset Selfridges, så han en annonce om, at de søgte en frisør. Dani bestemte sig for at søge og ud af 800 ansøgere fra store dele af verden, var det ham, der fik jobbet.

– Det var virkelig fedt at arbejde der. Interiøret blev fløjet ind fra Japan, hvor nogle af verdens mest anerkendte frisører arbejde og kunderne var ekstremt rige. En af mine stamkunder var en kvinde, der ejede en diamantmine, og jeg havde til og med en kunde, der fløj til London med privatfly bare for at blive klippet af mig. Det var fedt, men de var ikke det, jeg ledte efter på det tidspunkt.

Victor | Noblesse ved Grønttorvet er en stor, luksuriøs salon i tre plan. På det øverste plan ligger akademiet, hvor Dani afholder sine kurser samt udlejer lokalet til eksterne aktører.
Victor | Noblesse ved Grønttorvet er en stor, luksuriøs salon i tre plan. På det øverste plan ligger akademiet, hvor Dani afholder sine kurser samt udlejer lokalet til eksterne aktører.

Saksesalg dør til dør
Efter en tid lagde Dani sin opsigelse. Han fortæller, at hans far Franc, der jo også var frisør, græd, da han fik at vide, at Dani havde forladt luksussalonen for at sælge sakse fra dør til dør. Dani klarede sig med saksesalg i London i seks måneder. Herefter flyttede han og hans kone Marlene hjem til Sverige igen. Da Dani kom tilbage til Sverige var hans plan at få gang i saksevirksomheden også her. Det gik godt til at begynde med. Han foretagende voksede, og da de fik agentur for et produktmærke, skulle de have hjælp fra en investor for at kunne ansætte flere sælgere. Desværre blev de inden kort tid skudt ned pga. en stor sum penge og kunne ikke fortsætte foretagendet.
– Det er en lektie, vi aldrig glemmer, men den har lært os meget.

På samme tid havde Dani og Marlene lige fået et barn og købt et hus i Onsala, der skulle renoveres. Det var en svær tid for det unge par. Victor Hulgaard, der havde salon Victor, havde holdt øje med Dani og gav ham en plads i hans velansete salon.

Dani Abunar, stjernefrisør og ejer af salon Victor Noblesse.

Dani Abunar, stjernefrisør og ejer af salon Victor Noblesse.

Visionæren og realisten
I tiden Dani arbejdede for Victor renoverede han og Marlene huset. Alt arbejde de lavede betalte sig, og ved at sælge huset kunne de, efter en lang proces, købe og overtage Salon Victor. De satsede alt. Det var et modigt træk, men det har absolut betalt sig. Omsætningen i salonen er steget hver måned parret har drevet den siden 2011. Omsætningen er tredoblet, og overskuddet er steget ca. 10 gange så meget på fem år. Dani giver nøje udtryk for Marlenes del i succesen.
– Marlene er min soulmate både privat og i arbejdslivet. Hun er ikke lige så meget på scenen som jeg, men hun er en lige så stor del i både min og salonens fremgang.

Som vidste hun, at vi snakkede om hende, kommer Marlene ind i akademiet og deltager i interviewet. Dani og Marlene har været gift 12 år og har to børn samtidigt med, at de driver Victor | Noblesse med stor fremgang. Det store spørgsmål er så, hvordan det passer sammen?
– Det er nok det spørgsmål, vi får mest, griner Dani. Selvfølgelig er der udfordringer. Vi har hørt så mange historier fra andre, hvor det ikke er gået, og vi vil ikke falde i samme fælde. Vi har delt det op, sådan at vi har forskellige men ligeværdige arbejdsopgaver. Dani er mere kreativ og visionær mens Marlene er realisten, og det er nok deres forskellige perspektiv, der har medført, at salonen har kunnet lykkes.
– Vi beregner altid omkostningerne, når vi skal i gang med et nyt projekt, fortæller Marlene. Det handler det ikke kun om omkostningerne i penge, men også om hvad det koster os som familie i tid og energi.

Marlene og Dani Abunar har været gift i tolv år og driver Victor | Noblesse sammen.
Marlene og Dani Abunar har været gift i tolv år og driver Victor | Noblesse sammen. Selvom Marlene ikke er i rampelyset så meget som Dani, er hun en lige så stor del i salonens fremgang. Her ses parret til en fremvisning med Goldwell, hvor Dani er Nordic Creative Artist.

En blødere lederstil
At overtage en etableret salon med en stærk kultur er altid en svær opgave. Dani og Marlene ønskede at ændre måden at drive salon på og gøre det til sit eget, så det passede til deres egen stil. De tog ved lære af det, de kunne lide og ændrede det, de ikke kunne lide.
– Da vi overtog Salon Victor, gik vi meget ud fra os selv, og hvad vi synes er vigtigt på en arbejdsplads, fortæller Marlene. Der er meget socialt i salonen, og vi vil gerne have, at alle skal være med til at bestemme. Vi drøfter mange spørgsmål sammen med personalet i salonen, så det ikke bliver en stor boble, men selvfølgelig træffer vi de endelige beslutninger.

Det kan mærkes på frisørerne i salonen, at de trives sammen, og at der er en god stemning mellem dem. Rekruttering af nye talenter til salonen fokuserer både på de ansøgendes tekniske kundskaber, og hvordan de fungerer sammen med de andre frisører i salonen.
– Det vigtigste er attitude og indstilling. Er de villige, så kan jeg lære dem hvad som helst, siger Dani.
Før vi ansætter nogen, skal de på prøve i to dage i salonen. Dels for at se deres tekniske niveau, men også hvordan de passer ind i teamet. I sidste ende er det jo teamet, som de skal omgås med hver dag.

I salon Victor | Noblesse arbejder 24 frisører og tre receptionister og sammenholdet mellem dem er en vigtig del i salonens fremgang.
I salon Victor | Noblesse arbejder 24 frisører og tre receptionister og sammenholdet mellem dem er en vigtig del i salonens fremgang. Her ses Jose Hörnblad, som klipper en kunde.

At have det sjovt sammen
Da Dani og Marlene efter to og et halvt år også købte Noblesse, stod de overfor endnu en udfordring: i stedet for at konkurrere mod hinanden skulle salonerne slås sammen. Et projekt der gik bedre end forventet.
– Det har været en omvæltning, absolut, siger Dani. Vi gav de ansatte en vision om, hvor vi var på vej hen og gjorde det klart, at vi ville have, at alle skulle være med, og det er bare blevet bedre siden sammenlægningen. Vi satser meget på visninger, konkurrencer, fotografering af kollektioner og frem for alt på at have det sjovt sammen.

Dani og Marlene stråler af lykke sammen og deres glæde smitter virkelig af. Nu har de nye konkurrencer, planer og projekter i gang både for salonen og for Dani personligt.

Sigtekornet indstillet
Dani har mange jern i ilden og mange planer for fremtiden. Som Nordic Creative Artist for Goldwell tager han rundt og uddanner frisører i hele Norden. Vi kunne også se hans avantgardekreationer på Goldwells internationale event Global Zoom, der blev afholdt i Stockholm i år. Hans interesse for fotografering og kreativt hår kombinerer han ved at skabe nye kollektioner, både på egen hånd og sammen med sine ansatte i salonen. Måske kommer der en efterfølger til bogen Long Hair Couture inden for den nærmeste fremtid?

– Jeg elsker glamour og luksus. I starten af min karriere fokuserede jeg mest på herreklipninger, men i dag ligger mit fokus primært på kvindefrisurer og avantgarde. Det er sjovere at arbejde mere med helhedsbilledet: med hår, tøj og make-up. Jeg laver mindst to kollektioner hvert år, hvor jeg både skaber håret, stylingen og fotograferer.

Selv om Dani arbejder meget kreativt og er på farten en hel del, er det vigtigt for ham at være i salonen. Som regel forsøger han at være der fire dage i ugen, og om onsdagen har både han og Marlene fri, så de kan bruge tid sammen med familien. Det er et stramt skema, men Danis energi må ikke gå tabt. Han har sigtekornet indstillet, han ved hvor han er på vej hen, og hvordan han skal komme derhen.

Dani Abunar gik fra at være en af de dårligste i sin klasse på frisørskolen til at være en af Sveriges mest anerkendte frisører.
Dani Abunar gik fra at være en af de dårligste i sin klasse på frisørskolen til at være en af Sveriges mest anerkendte frisører. Konkurrenceinstinktet og drivkraften er stor og han har store visioner for fremtiden.

Tekst: Camilla Svensson (Sascha Tejlmann, red.)
Foto: Thomas Johansson

Se også: Step by step med Dani Abunar – elegant og romantisk frisure

Se også: Goldwell inviterede til inspirationsaften med Dani Abunar

Se også: Step by step med Dani Abunar – kort og farverigt

ANNONCE