Annonce

Anna K skiftede drømmejob hos Gun-Britt ud med salon i Slagelse

Anna K skiftede drømmejob hos Gun-Britt ud med salon i Slagelse
18. august 2014 Cecilia Lindahl

18. augusti 2014

Anna K skiftede drømmejob hos Gun-Britt ud med salon i Slagelse

Tekst: Pia Finne
Foto: Claus Peuckert

Vi skal have ekspertisen ud i provinsen
Anna K skiftede sit drømmejob hos Gun-Britt i København ud med et liv som selvstændig frisør i sin egen salon, Anna K, i Slagelse. Det er hun glad for, og hun mener ikke, de unge frisører skal være så bange for at åbne salon i provinsen – selv om de gerne vil frem i verden.

”Unge frisører skal ikke være så bange for at etablere sig uden for København eller Århus, selv om de gerne vil noget med deres fag”. Det mener 26-årige Anna Korsgaard Johnsen. Hendes holdning er, at skulle hun tage skridtet og springe ud som selvstændig, skulle det ske et sted, hvor hun kunne bruge sine faglige kompetencer og erfaring i et geografisk område, hvor folk ellers rejser til København, når de skal finde en dygtig frisør, der tænker på forkant. Og det har hun gjort! Anna er oprindeligt fra Slagelse, men kom i lære som 17-årig hos Gun-Britt i København.

Det tør jeg ikke!
”Jeg gik på frisørskolen i Næstved og var en smule forvirret, som de fleste 17-årige vel er det. Jeg havde ikke fået nogen lærerplads, så en dag kom en af mine lærere og gav mig en lap papir med et telefonnummer og bad mig ringe. Jeg kunne ikke læse skråskriften, så det var ikke før, jeg kom hjem, jeg opdagede, at det var nummeret til Gun-Britt. Min første tanke var: det tør jeg ikke! Men jeg gjorde det, og efter en prøvedag, hvor jeg febrilsk rendte rundt og fejede gulv, begyndte jeg i salonen”, fortæller Anna.

Underviste nye elever hos Gun-Britt
I sin læretid blev Anna farveekspert, og hun tog rundt med Gun-Britt som hendes assistent til alle hendes saloner og til udlandet, og da Anna fik sit svendebrev, blev hun fastansat.
Herefter arbejdede hun fem år mere hos Gun-Britt, hvor hun fortsatte med at rejse rundt, og underviste nye elever i at farve. ”Jeg var super glad for at være hos Gun-Britt og super glad for de mange udfordringer, jeg fik. Men på en eller anden måde skal man nok også videre….”, siger Anna, og hun fortæller, at hendes kæreste også skubbede lidt på.

Jeg vil være der, hvor der er behov
Annas holdning har altid været, at skulle hun være selvstændig, skulle det være et sted, hvor der er et behov for det. ”Jeg så kunder hos Gun-Britt, der kom rejsende fra Jylland for at blive klippet. Men hvorfor kan man ikke have den ekspertise i provinsen?”, spørger hun. Anna så sin nye salon en søndag i marts. Mandag – på sin fridag – tog hun i banken, tirsdag sagde hun op, og 30 dage senere åbnede salon Anna K på gågaden i Slagelse.

”Jeg skulle virkelig tage tilløb den dag, jeg skulle fortælle Gun-Britt om mine fremtidige planer”, fortæller Anna – at det trak i mig for at skabe min egen forretning. Gun-Britt sagde; åh nej, ikke nu, jeg sagde; jo, og begyndte at græde”, fortæller Anna smilende.

Gun-Britt som mentor
Fra da af, har Gun-Britt støttet rigtig meget op om Anna og hendes beslutning, og for Anna har det betydet rigtig meget at have en mentor. ”Man hører tit, at man bliver uvenner i forbindelse med en opsigelse. Men Gun-Britt sagde: Jeg gjorde jo det samme engang…., og så har hun siden bakket mig op med råd og vejledning. Vi har talt om, at man skal huske at have sig selv med, og hun har fortalt mig praktiske ting, jeg skulle sørge for. At have en mentor som det, er helt fantastisk”, fortæller Anna, mens vi sidder i den røde sofa i hendes lille, hyggelige salon.

Hav en rød tråd
Én af de ting, Gun-Britt pointerede for Anna, var vigtigheden af at have en rød tråd i det, man gør; at vide, hvad man vil signalere med sin salon. ”For der er mange beslutninger, der skal tages, og der er mange velmenende mennesker, der har mange gode idéer”.

For Anna var det vigtigt, at skabe en hyggelig salon med ro på, og hvor det faglige er 110 pct. i orden.

”Alle skal jo have mulighed for at få lækkert hår – også i provinsen, og der er masser af kvalitetsbevidste mennesker i de mindre byer, som hungrer efter netop dét”. Det har Anna allerede mærket, og hun har haft en forrygende start, der er gået over alle forventninger.

”Jeg fornemmer indbyggerne i byen har følt, at det er rart, der kommer nogen og rusker lidt op i dem”, siger hun smilende.

Udover, at unge frisører med ambitioner har en tendens til at samles i storbyerne, hvilket gør, at konkurrencen bliver meget hård, er der også en økonomisk fordel ved at vælge at etablere sig i en mindre by: huslejen er betydeligt mindre.

”Og så kan man koncentrere sig om det, man er god til, frem for at skulle bruge tiden på at sælge sig selv bedst muligt”, siger hun, og mener, at drømmescenariet er et miks af københavnerattituden og den provinsielle besindighed.

Jeg vil holde niveauet højt
Spørger man Anna, hvad planerne er fremadrettet, er hun ikke i tvivl om, at hun vil holde det høje niveau og videreudvikle både sig selv og salonen. ”Jeg tager på kurser, og jeg har hjulpet Gun-Britt med top model. Det håber jeg naturligvis, jeg kan fortsætte med. Og så vil jeg føre Gun-Britts holdninger til frisørfaget videre: det handler om det gode håndværk. Man skal give sig god tid, og man må gerne nørde lidt med det, man laver!”

At lave lækkert hår, og at gøre folk tilfredse er vigtigt for Anna. ”Min største skræk er at komme til at stå her og lave det samme igen og igen og igen….. At få lov til at være kreativ, er det, der giver mig ny energi. Jeg vil skabe kvalitet, og jeg vil fastholde kvaliteten. Ellers tager mine kunder jo bare turen til København igen, og dem, der i dag tager turen fra Lyngby til Slagelse holder op med at komme”.

Ansæt en revisor og bevar kreativiteten
Netop for at bevare kreativiteten, har Anna også valgt fra første dag at lade en revisor klare regnskaberne, og det råd giver hun gerne videre til andre nystartede.

”Det er bedre at spare et andet sted, og så få hjælp til det sure arbejde. Ellers dør man kreativt”, mener hun. Selvfølgelig skal man også vænne sig til at stå alene i salonen, når man har været vant til kollegaer, men som Anna siger det: ”Heldigvis er jeg blevet opdraget til at tage ansvar hos Gun-Britt, så at tage ansvar i min egen salon kom egentlig ganske naturligt”. Og hun slutter af med at sige, at hun håber, andre unge vil få lyst til at etablere sig ude i provinsen med deres egne saloner, så ekspertisen ikke er forbeholdt storbyerne i fremtiden.

”For det handler i høj grad om at se muligheder frem for begrænsninger”.

Denne artikel blev publiceret i Hair Magazine 4. udg. 2014.

ANNONCE